004.cz

Mix 6 HIV

Docela by mě zajímalo, když se člověk infikuje HIV virem, např. píchne se sestra při braní krve a je pravděpodobnost, že by krev mohla být HIV infekční. Zdá se zjistit s vyšší pravděpodobností jestli je dotyčný infikován nebo ne, dřív než cca po 3 měsících. A zda se během těch 3 měsíců podávají nějaký léky jako prevence.

Libor


Pokud se např. lékař, nebo zdravotní sestra píchne, či poraní při zákroku s osobou prokazatelně HIV pozitivní, je zde možnost, jak nákaze předejít a je využívána. Jmenuje se postexpoziční profylaxe a spočívá v podání antiretrovirových preparátů, stejných jako se podávají HIV pozitivním. Léčba je však velmi drahá – v závislosti na použitém preparátu a době se cena pohybuje okolo 7-20 tisíc Kč. Přináší také řadu velmi vážných nežádoucích účinků jako např. diabetes, který u HIV pozitivních není v takové míře častý jako právě u léčených při postexpoziční profylaxi.
Pokud není znám HIV statut pacienta, použije se rychlý krevní imunochromatický test, kdy za 15 minut je znám s uspokojivou pravděpodobností výsledek, ten je však stále nutné ještě konfirmovat testem čtvrté generace - ELISA/p24 v akreditované laboratoři.
V případě, že se člověk nakazí, je možné potvrdit pozitivitu již po 14 týdnech a výše, mimo serologického okénka obvykle mezi 3-8 týdnem. Negativitu lze však potvrdit až po 3 měsících od inkriminovaného kontaktu!


Dobrý den.
Chci se zeptat zda se můžu nakazit virem HIV pokud jsme já i partner HIV negativní a já spolknu jeho sperma.

Díky Honza M.


Ahoj Honzo,

z tvého dotazu mám pocit, že jsi doposud nepochopil základní biologické principy. Pokud jsou oba partneři prokazatelně HIV negativní, znamená to, že ani jeden z nich se virem HIV nikdy nenakazil. Pokud spolkneš sperma člověka, který není přenašečem HIV, nemůžeš se nakazit.
Jednou jsem se setkal s tím, že si 13 letý chlapec myslel, že AIDS(nikoliv HIV) lítá ve vzduchu a sedne si na toho, kdo právě souloží bez kondomu. Tak nějak chápu i tvůj dotaz. Vir HIV se nevytváří při sexu, HIV se při sexu pouze přenáší. A to jen od toho, kdo je jím nakažen - je HIV pozitivní.

Dobrý den, jaký druh sexu je 100 % bezpečný proti nebezpečí onemocnění AIDS a dalšími pohlavními nemocemi? Případně i za použití ochranných pomůcek?


Přesně 100% jistotu naleznete jen v celibátu a onanii. Jakýkoliv sexuální kontakt nemůže vykázat takovou míru spolehlivosti. Použití kondomu a příp. i vhodného lubrikantu při souloži do konečníku i úst je spolehlivou ochranou proti nákaze HIV a mnoha dalším onemocněním. Pokud kondom používáte správně, není třeba se obávat nákazy. Samozřejmě je lepší se vyhnout přímému kontaktu s některými tělními tekutinami partnera(zejména krev, sperma, poševní sekret, mateřské mléko), které jsou transportními médii viru HIV a bakterií.


Měl bych následující dotazy:
1. Na Vašem serveru, je uvedeno, že první příznaky AIDS se objeví po 2 až 4 týdnech po nakažení. Je to skutečně doba v týdnech? Na jiných serverech se uvádí 2 až 3 měsíce.
2. Co jiného může způsobit mírně bolestivé lymfatické uzliny (podpaždí, slabiny), pokud v současnosti nevím o žádném vážnějším hnisavém poranění? Pouze asi před třemi dny jsem se dvakrát pořezal při úklidu starých špinavých věcí a trvalo to asi 2 hodiny, než jsem si mohl ránu dezinfikovat.
3. Je pravda, že lubrikační gely ničí HIV virus?

Jirka


1. Inkubační doba HIV je obvykle 1-3 týdny, poté propukne akutní HIV infekce. Protilátky proti HIV se tvoří již od 2-4 týdnů, ale mohou až později. Proto se doporučuje k prokázání negativity jít až po 2-3 měsících

2. Zduření uzlin může způsobit větší bakteriální infekce, jakákoliv virová infekce, zejména chřipky všech typů, které nás mohou přepadnout při celkovém oslabení. Není nutné evidentní "hnisavé poranění."

3. Lubrikační gel HIV neničí. Některé gely obsahují spermicidní látku nonoxynol-9, u které byly prokázány virucidní účinky, ale zároveň další studie ukázala, že tato látka dráždí sliznice, které se pro viry pak stávají propustnější. Proto se použití nonoxynolu jako ochrany před HIV nedoporučuje. Virucidní účinky proti HIV in vitro vykazuje lubrikační spermicid prodávaný pod komerčním názvem Pharmatex.


No především chtěl bych si udělat testy na HIV, ale nevím kde.jsem z Brna můžete mi dát nějaký tip? Zajímalo by mě jak se AIDS projevuje a po jaké době, nějaký dobrý odkaz by mi pomohl třeba. Mívám většinou nechráněný styk, nikdy sem to nijak neřešil, ale teď se mi v intimních partiích udělal otok, tak sem dostal docela strach. Děkuji.


Jsem rád, že si uvědomujete, že Vaše rizikové jednání nebylo zodpovědné, nejen k sobě, ale i k druhým a provedení testu je tedy dobrým krokem. V Brně testuje ZÚ Gorkého 6 - aktuální info na stránce poradny. Vzhledem k otoku bych ale doporučoval dermatovenerologické pracoviště v poliklinice či v nemocnici, kde mají nonstop ambulanci a provedou vyšetření i na další infekce.

Více o HIV AIDS nalezenete na stránkých hiv.004.cz - tedy průběh infekce a jeho příznaky.


Dobrý den, po 80 dnech od rizikového styku jsem se nechal testovat na HIV. Výsledky byly negativní - mohu je brát závazně ? Je?tě bych se chtěl zeptat, jaký je rozdíl mezi HIV 1 a 2 a HIV Ab+Ag - je to to samé ?

Děkuji Petr


Průkaznost negativity v době před 80 dny je vysoká. Nezapomeňte, že výsledek testu neříká, že teď jste HIV negativní, ale že jste zcela určitě nrbyl před třemi měsíci. HIV 1 a 2 jsou typy viru HIV, které se liší svou virulencí a geografickou polohou dle světadílů. Virus HIV1 má četně subkmenů, které se taktéž vyskytují dle ragionu. U nás převažuje HIV 1 – B. Ab+ Ab- jsou zkratky pro antigeny a nemají s druhy nic společného.

Snižuje obřízka riziko přenosu HIV při souloži?


Ano, obřízka snižuje riziko nákazy HIV. Nový výzkum z Indie ukazuje, že obřezaní muži se mohou s více než šestkrát menší pravděpodobností nakazit HIV virem, než muži neobřezaní. Všech 2298 mužů ve studii byli v začátku při prvním hodnocení HIV negativní. Po skončení výzkumu byli častěji obřezaní muslimové méně často nakaženi HIV oproti neobřezaným hinduistům. Výzkum také poukazuje, že vysvětlením tohoto nižšího indexu pravděpodobnosti nákazy HIV infekcí jsou s největší pravděpodobností biologické důvody, než-li nábožensky-sociální a behaviorální (týkající se chování). Také předchozí studie ukázaly, že obřezaní muži jsou méně ohroženi HIV-1 infekcí než neobřezaní muži.

Nové laboratorní výzkumy prokázaly, že předkožka je bohatá na cílové buňky nepřátelského viru, které jsou snadno přístupné skrze velice tenkou vrstvu pokožky.

Vědecký výzkum neprokázal, žádný ochranný účinek obřízky proti dalším sexuálně přenosným infekcím jako genitální herpes, syfilis nebo kapavka. Muži bez obřízky, však vykázali vyšší výskyt měkkého vředu jak na začátku, tak i na konci studie.
Vědci upozorňují na skutečnost, že jejich výzkum upozornil na význam hledání dalších způsobů blokace vstupu HIV na buněčné úrovni vedle obvykle doporučovaných metod ochrany pomocí kondomu. Doufají, že v místech, kde je obřízka kulturně přijatelná, by se klinické pokusy s obřízkou mohli stát běžné ve veřejném zdravotnictví, tak aby se dále stanovila bezpečnost a účinnost mužské obřízky pro prevenci HIV přenosu.

SOURCE: The Lancet, 2004;363:1039-1040 a Ivanhoe Newswire


Dobrý den, před nedávnem jsem měl nechráněný pohlavní styk a den poté jsem spal se svojí dívkou. Možnost nákazy virem HIV jsem si nepřipouštěl. Přítelkyně je pravidelnou dárkyní krve a byla na odběru asi dvacet dní poté. Kdyby se ode mne nakazila, zjistili by to doktoři na odběru krve? Pokud ano sdělili by jí to? Jde o to, že krev od ní bez problému přijali. Byla na odběru krve v době, kdy jsem o možném nakažení vůbec nic nevěděl. Prosím poraďte.


K tomu, abyste ses stal HIV+ a šiřitelem nákazy nestačí jeden den. Je třeba, aby došlo k propuknutí primární infekce a pomnožení virové dávky, kterou jste se vy sám případně nakazil, ve vašem těle. Inkubační doba je u viru HIV je jeden až 4 týdny. Doporučuji dodržovat pravidla bezpečného sexu a po 10 týdnech od rizikového styku zajít na test (poradny).

Petr
Poradna 004

Mix 6 HIV - komentáře

Komentář ze dne: 16. 12. 2015 16:21:07     Reagovat
Autor: Honza - neregistrovaný
Titulek: HIV test po 8,5 týdne
Dobrý den,

rád bych se zeptal na Váš názor, jak moc směrodatný (klidně i v % pokud to jde) je negativní výsledek testu po 8,5 týdne od styku. Na konkurenčním webu jsem se dočetl, že kolem 95%. Děkuji.

Komentář ze dne: 22. 06. 2011 21:11:16     Reagovat
Autor: Z (email) - neregistrovaný
Titulek: HIV test po pěti týdnech od rizikového chování a jeho průkaznost
Po pěti týdnech po rizikovém sexuálním chování jsem si udělal domácí test HIV a vyšel negativní, vím že po takové době to ještě není zcela průkazné, ale trošku jsem si tím eliminoval tu nejistotu. Za čtyři týdny ještě určitě zajdu na testy. Žádné léky na nic neberu. Chci se zeptat, jaká je pravděpodobnost, že za čtyři týdny bude výsledek jiný. Od té doby samozřejmě rizikové chování skončeno.

Komentář ze dne: 06. 05. 2010 16:36:16     Reagovat
Autor: Honza (email) - neregistrovaný
Titulek: HIV?
Zdravim Vas, mel jsem nechraneny oralní sex s prostitulkou, na penise jsem mel riznuto od holeni, ktere se mi asi neco pres tyden po styku nehojilo, spise hnisalo, po 2tydnech se vse zahojilo(spis jen zustal cerveny flicek), ale zacla mi bolet hlava, v krku, teploty cca 38,5, zvetsene uzliny jen na krku, Lekar mi rekl angina.. Po cca 3tydnech jsem byl na dvounezavislich testech. Prvni test vysledek druhy den negativni a druhy test po cca 4dnech tez negativni, je mozne ze by se HIV infekce uz pri priznacich nasla? Dekuji

Komentář ze dne: 08. 02. 2008 18:17:26     Reagovat
Autor: - neregistrovaný
Titulek:
Je možné se nakazit virem HIV při styku s partnerem bez vyvrcholení?

Komentář ze dne: 20. 02. 2007 16:21:50     Reagovat
Autor: Tomáš - neregistrovaný
Titulek:
Ahoj, rád bych se zeptal, jak dlouho může trvat latentní fáze AIDS. Je možné, že by 5-6 let někdo neměl krom primární fáze klinické příznaky? Děkuju

Komentář ze dne: 02. 08. 2006 08:52:52     Reagovat
Autor: bodyia (email)
Titulek: ad Vojta
viz http://www.004.cz/view.php? cisloclanku=2005082143

Komentář ze dne: 01. 08. 2006 21:45:37     Reagovat
Autor: Vojta - neregistrovaný
Titulek:
Dobry den,
chtel bych se zeptat ohledne priznaku po nakazeni. Po nechranenem styku (presne 5 dni pote) se projevily jak pisete chripkove priznaky, zvraceni, bolesti bricha, avsak zadne zvetseni uzlin. A zda se mi velmi pravdepodobne ze teplota mohla byt zpusobena vysokymi teplotami vzduchu nebo jidlem. Je tedy mozne za techto okolnosti, aby se chripkove priznaky projevily tak brzo po styku?? Dekuji mnohokrat, hezky den.

Komentář ze dne: 08. 06. 2006 18:56:30     Reagovat
Autor: hana (email) - neregistrovaný
Titulek:
virus haiv je mimo tělo spolehlivě ničen????čím??

Komentář ze dne: 31. 05. 2006 14:23:57     Reagovat
Autor: eda (email) - neregistrovaný
Titulek:
Dobrý den chtěl bych se zeptat jake jsou přiznaky AIDS?

Komentář ze dne: 31. 05. 2006 22:21:18     Reagovat
Autor: bodyia (email)
Titulek: Re:
stačí se podívat na http://hiv-aids.004 .cz/

Komentář ze dne: 16. 01. 2006 18:15:40     Reagovat
Autor: Jirka - neregistrovaný
Titulek: ...
...a mimochodem, opravdu si dávejte pozor, navíc při většině těch "nejoblíbenějších" sexuálních aktivit (třeba orální sex) hrozí i když jen třeba velmi nízké riziko nákazy HIV... o to horší pak je, pokud na sobě pozorujete příznaky, které odpovídají projevům akutní HIV infekce a čekáte (já přes týden) na určení diagnózy a pak - po delší době - na výsledek HIV testů. Ten stres bych nikomu nepřál...

Komentář ze dne: 15. 01. 2006 21:55:54     Reagovat
Autor: Jirka - neregistrovaný
Titulek: po třech měsících
Po 95 dnech od onoho styku byl HIV test negativní... Ta choroba byla "jen" mononukleoza , byť s provleklým průběhem a některými atypickými příznaky. Infekční mononukleoza patří také k nemocem, jež lze při sexu přenést, virus se totiž uvolňuje do slin. Tedy člověk se při náhodném sexu nemusí nakazit jen pohlavními chorobami či hepatitidami. Dávejte si pozor i při líbání... taková mononukleoza není nijak vzácná nemoc a může člověka oslabit na řadu měsíců...

Komentář ze dne: 07. 10. 2005 13:57:14     Reagovat
Autor: Jirka (email) - neregistrovaný
Titulek: dotaz
Dobrý den, chci se zeptat, jestli jeden z příznaků primární infekce může být angína? Po třech dnech po sexu s náhodným partnerem (zejména orální styk, anální - pasivní - jsem dělal s kondomem, i když v případě jednoho, cca několikasekundového styku si nejsem 100% jistý použitím kondomu) jsem dostal rýmu, po dalších 4 dnech počínající anginu, léčenou antibiotiky. Po třech dnech léčby antibiotiky se mi vrátil kašel, pobolívaly mě klouby, byl jsem unavený a teplota stoupla na 37,8 st. C. Situace se sice lepší, přesto mám docela strach, děkuji za odpověď...

Komentář ze dne: 11. 10. 2005 21:12:17     Reagovat
Autor: Martin (email) - neregistrovaný
Titulek: Re: dotaz
Tohle Ti s určitostí asi nikdo nepoví a podle mého názoru to může znamenat "jen "prochladnutí....Ta doba kdy se to pozná dle krevního testu je zřejmě pro to nezbytná....Vím něco"o výzkumu na lék který pomáhá léčit AIDS-jedná se o homeopatický lék-s kterým již jsou velice dobré skušenosti-výsledky.Skus si najít stranky:www.aids-heal.com -zřejmě vše je v angličtině.S Pozdravem Martin.

Komentář ze dne: 07. 10. 2005 13:56:29     Reagovat
Autor: Jirka - neregistrovaný
Titulek: dotaz
Dobrý den, chci se zeptat, jestli jeden z příznaků primární infekce může být angína? Po třech dnech po sexu s náhodným partnerem (zejména orální styk, anální - pasivní - jsem dělal s kondomem, i když v případě jednoho, cca několikasekundového styku si nejsem 100% jistý použitím kondomu) jsem dostal rýmu, po dalších 4 dnech počínající anginu, léčenou antibiotiky. Po třech dnech léčby antibiotiky se mi vrátil kašel, pobolívaly mě klouby, byl jsem unavený a teplota stoupla na 37,8 st. C. Situace se sice lepší, přesto mám docela strach, děkuji za odpověď-

pravidla pro veřejnost odkazy rubriky posledních 100 komentářů
© 2001 - 2018 Code004 / | ISSN 1214-4452 | Inzerujte na 004.cz | Powered by phpRS |