www.004.cz >Poradna mix > Mix 3

Autor: -mip->, Téma: Poradna mix, Vydáno dne: 19. 05. 2017
Článek pochází z internetového magazínu 004.cz, ISSN 1214-4452. Všechna práva autorů vyhrazena.

Můj problém spočívá v tom, že mi bude dvacet a necítím se jako žena po fyzické stránce. Mám velmi malá prsa bez vystouplých bradavek a skoro žádné ochlupení. Stydím se najít si vůbec nějakou partnerku etc.

Můj problém spočívá v tom, že mi bude dvacet a necítím se jako žena po fyzické stránce. Mám velmi malé prsa bez vystouplých bradavek a skoro žádné ochlupacení. Stydím se najít si vůbec nějakou partnerku a nepřipadám si jako žena. Gynekoložka tomu vůbec nevěnovala pozornost, ale mě to dost trápí. Chtěla bych poradit jestli vůbec existuje nějaká pomoc, nebo léky které bych si mohla sama zakoupit bez předpisu a nevýhody léků.

Helena


Milá Heleno,

obávám se, že svůj problém sama nevyřešíš. Větší feminizaci těla nelze provést tak jednoduše jak si představuješ. Prsa se dají zvětšit pouze na plastické chirurgii. Taková operace je samozřejmě relativně drahá a nemůže si jí dovolit každý. Její účinek na tvou psychiku by byl jistě poměrně velký a velmi pozitivní. Ochlupení zkus upravit holícím strojkem pro ženy. Je zcela možné, že slabé chloupky pravidelným holením posílí a bude to vypadat mnohem lépe. Se svým trápením se můžeš obrátit i na sexuoložku, která může provést hormonální testy a povzbudit tě.


Patřím mezi ty gaye, kteří problémy s erekcí mají. Ač je mi 56 let a na takové problémy bych měl mít nárok, chtěl bych i v tomto věku žít sexuálně naplno. V sexu jsem pasivní, tak by to tak moc nemělo vadit, že nedosáhnu potřebné erekce, nebo že ji předčasně ztratím. Můj přítel by však občas uvítal i moji aktivitu a kromě toho mě moje porucha ponižuje. Když jsem hledal pomoc na sexuologickém oddělení jedné významné pražské kliniky, po vyšetření krve pan doktor konstatoval, že mám hormonů na svůj věk dostatek a není důvod nějaké problémy mít. Doporučil mi Viagru. Problém je v tom, že můj přítel nemá rád pravidelný sex a když už, tak mezi třetí a šestou hodinou ranní. Vzít si Viagru hodinu před stykem je nemyslitelné. Kromě toho, ač mi stačí čtvrtina tabletky 100 mg tabletky, mě vyjde jedna soulož na 80 Kč. Pak se není co divit, že člověk vyhledává různé více méně účinné a vyzkoušené preparáty, které by mu pomohly ne na jednu noc, ale dlouhodobě. Kde ale najít pomoc?

Martin


Milý Martine,

současné preparáty používané při erektilní disfunkci neřeší problém dlouhodobě, ale pouze pokud je hladina účinné látky v krvi dostatečná. Viagra již však není jediným farmakem, které má prokázané účinky na erekci. Existují i další více, či méně účinné prostředky, které ti pomohou ke kvalitní erekci. Přípravky Yohimbin a Uprima nemají dle mých zkušeností účinky vyšší než placebo a nedají se srovnávat s kvalitou druhé skupiny inhibitorů fosfodiesterázy 5, kam patří Viagra, Cialis a Levitra. Novinkou na našem trhu je od dubna 2003 s názvem Cialis. Je levnější než Viagra, nástup účinku je okolo 20 minut a má nespornou výhodu v tom, že k erekci pomůže i 36 hodin po jedné dávce. Pokud nepomůže Viagra, je zde 60% pravděpodobnost, že zabere Německá Levitra od firmy Bayer. Z dalších možností bych zmínil použití vakuové pumpy a škrtícího kroužku k udržení erekce.
Při hledání příčin doporučuji provést i rozbor krevního cukru a cholesterolu. Zdravá životospráva je důležitým faktorem. Z vitamínů pomáhá výtažek z jinanu - ginkgo biloba. Lépe v kapalné formě, ale i tobolky s extraktem mají svou prokázanou účinnost.
Svůj vliv může mít i psychika – cítíte se méněcenný a ponížený. Psychoterapeutická podpora by mohla mít stejný vliv jako Viagra.


Čau, před třemi měsíci jsem měl nechráněny pohlavní styk. Asi za měsíc se mi udělal na žaludu bílý povlak který zapáchal. Po omytí se druhý den udělal zase a začal mi červenat žalud. Použil jsem Saloxyl - jeden týden a žadná změna, tak jsem použil Canesten - taky žádná změna.Teď mám žalud jakoby rozmočený a červený, nebolí ani nesvědí. Když vynechám jeden den Canesten tak se mi udělá zase ten povlak. K doktorům se mi moc nechce. Děkuji za odpověd.

Jindřich


Milý Jindro,

mám obavu, že se jedná o infekci, kterou sám nemusíš zvládnout. Zajdi na dermatovenerologii, kde provedou vyšetření, případnou bakteriální kultivaci a určí vhodný prostředek k odstranění tvých potíží. Aby diagnostika nebyla ztížená, doporučuji nepoužít před vyšetřením Canesten.


Chtěl bych zeptat, zda je možno se nakazit od osoby, která byla léčena na syfilis před pár lety.

Jirka


Osoby léčené na syfilis jsou i po skončení terapie dlouhodobě sledovány. Nákazu lze tedy spíše vyloučit, pokud dotyčný absolvoval všechna povinná vyšetření.


Když se s přítelem pokouším o anální styk (jako aktivní), skoro nic necítím. Představoval jsem si, že budu cítit jakési sevření penisu - ale ono je to takové jaksi volné. Tak nevím. Je to otázka velikosti resp. tloušťky nebo techniky? Přítel říká, že mě cítí - a myslím, že neblafuje. Mám penis 15 cm dlouhý, ale spíš užší.

Honza


Ahoj Honzo

Velikost tvého penisu je zcela normální a pocity, které cítíš jsou opravdu takové, jaké při análním styku jsou. Vzrušení vedoucí k orgasmu nespočívá v pevném sevření jako při masturbaci rukou, ale v mírném tření penisu o stěny rekta, kopulačních pohybech, nárazů těla o partnerovy hýždě a zvucích, které tyto nárazy budí. Vzrušující je i sexuální vzténání partnera. Pokud se budete milovat v misionářské poloze, můžete se hluboce líbat, můžeš pozorovat partnerův výraz v obličeji, který je stejně jako pohled na penetraci penisu vizuálním erotickým podnětem. Další tipy naleznete na stránce Sex 004. Je také zcela možné, že nebudeš patřit k těm, které tato praktika vzrušuje natolik, že bys ji vyhledával. Zkus polohu pasivního, ať můžeš rozhodnout, co se ti líbí více.


Trápím se a bojím, jestli jsem se nemohl při tom, když mi partner prováděl felaci a líbal penis nemohl nějak nakazit. Třeba kapavkou. Dá se takto kapavka přenést, nebo mám zbytečný strach? Nevím. To bychom se pak mohli nakazit i po láhvi vody, kterou dáme kolovat. Žádný výtok po 5ti dnech nemám.

Milan


Milý Milane,

přenos jakékoliv pohlavní choroby na orálně uspokojovaného partnera je nízký, ne však nulový. Mnohem častější je přenos obrácený - zejména pokud dojde k ejakulaci do úst. Pokud na sobě nepozoruješ žádné příznaky, byl bych zcela klidný. Asi u čtvrtiny nemocných kapavkou diagnostikujeme také zánět krčních mandlí, které tyto bakterie mohou způsobit. Nákazu tedy vyloučit nelze. Riziko nákazy různými bakteriemi, či viry od slin ulpěných na lahvi, která koluje je mnohem větší a pravděpodobný.


Určitě mám kapavku. Vadí moc, když ji budu ještě týden neléčit? Kam si mám zajít, ke své kožní? A jak léčba probíhá? Nezavřou mě do nemocnice?


Diagnostiku případného uretrálního výtoku bych nechal na lékaři. Ne každý výtok je způsoben bakteriemi kapavky. Kapavka se léčí obvykle jednorázovou dávkou antibiotik, hospitalizace není nutná. Zajdi na dermatovenerologii, venerologii nebo případně urologii co nejdříve a ničeho se neboj.

Spal jsem s jedním klukem, který měl asi žloutenku B nebo C. Otázka zní: pozná se to za 3-4 týdny po sexu, když jsem šel k doktorce na jaterní testy? Ne přímo na testy na hepatitidu, ale na jaterní testy?

Pepa


Ahoj Pepo,

Jak víš, že má hepatitidu B nebo C a určitě ne A, nebo E? Také nevím, co si mám představit pod pojmem spát s klukem? Co se týče přenosu sexuálně přenosných chorob, včetně hepatitid a HIV, tak vždy záleží na typu sexuální praktiky a zda byl použit kondom či nikoliv. Hepatitida A a E se přenáší cestou stolice-ústa, hepatitida B a C krví a tělními tekutinami. Některé hepatitidy se mohou vyskytovat sdruženě, čehož si jejich nositel nemusí být vůbec vědom. Vzhledem k tomu, že všechny hepatitické viry způsobují akutní zánět jater, tak jaterní testy jasně prokážou, zda-li je něco v nepořádku či nikoliv. Bohužel 3-4 týdny jsou příliš krátká doba na to, aby se dalo říci, nakazil-li ses či nikoliv na základě jaterního testu. Inkubační doba hepatitidy A je 15 až 50 dní průměrně 30 dnů, hepatitidy B je 50 až 180, průměrně 90 dní a hepatitidy C je 2-26 týdnů! Nákazy hepatitidami často probíhají asymptomaticky, takže si toho člověk nemusí být ani vědom.
Proti hepatitidám A a B se může nechat očkovat, proti hepatitidě C neexistuje účinná očkovací látka a je léčitelná jen v cca 50% případů.

Hepatitida typu C se po 2 týdnech projeví spíše u imunodeficintních pacientů. K projevům patří: ikterus(žloutenka), průjem, zvracení, nespecifická viroza. U průměrně zdravého člověka je nunto počítat s delší inkubační dobou k propuknutí akutní infekce. U hepatitidy C je akutní stádium však v naprosté většině případů asymptomatické, takže ho sám nerozpoznáš. Doporučuji navštívit infekční oddělení příslušné nemocnice a nechat si provést detekci HCV - RNA. Nejsem infekcionista, ale předpokládám, že v raném stádiu je větší pravděpodobnost zachycení HCV RNA, než anti-HCV ve třídě IgG. Detekovatelná hladina RNA je nejvyšší mezi 2-3 měsícem od nákazy. Vzhledem k tomu, že podle aktuálního údaje - 80% infekcí HCV přechází do chronicity a končí cirhózou a neléčitelnou rakovinou jater, doporučuji riziko nepodceňovat. Anální styk je jedním z možných způsobů přenosu. V určitých aspektech lze infekci virem hepatitidy C přirovnávat k infekci HIV. Čím dříve je HCV diagnostikována, tím větší je šance na úplné uzdravení. Doporučuji léčbu na Gastroenterologickém centru VFN v Praze.


Je mi 19 a mám trochu problémek. Asi 4 měsíce zpátky se mi objevil takový světlejší pruh na předkožce, vypadalo to jako suchá kůže. Doufal jsem, že to zmizí, jenže čas letí a je to pořád stejné. Předkožku bez problémů přetáhnu i ve ztopořeném stavu, jenže penis je na jednom místě po obvodu zúžený. Můžete mi poradit? Jen mi prosím neříkejte, že tomu pomůže jen obřízka.


Nemohu říci o jakou formu skvrny tzv. makuly se jedná bez toho aniž bych ji viděl. Tyto skvrny může způsobit např. kvasinka rodu Pityrosporum, která je běžným saprofytem v kůži. Léčba probíhá pomocí mastí - Canesten, Batrafen. Vhodný by byl mikroskopický rozbor ze stěru z této skvrny, který provede dermatovenerolog.


Jsem panic, je mi 23 a první styk bych chtěl mít s prostituem. Co vy na to?

Mít první sexuální styk s prostitutem není to, co bych vám doporučil. Je zde velké riziko přenosu pohlavních chorob a to i takových, u kterých kondom nechrání - http://std.004.cz Velmi vysoká je u prvního pohlavního styku i pravděpodobnost předčasného výronu semene, takže by sis svůj první zážitek ani moc neužil. Osobně si myslím, že není kam spěchat. Ve 23 letech není ještě pozdě. Podle statistik hodnotí ti, co zahájili pohlavní život kolem 25 roku života, sex mnohem kladněji, než ti, kdo souloží od 15. První sex by jistě měl být s tím, koho opravdu milujete... romantika atd. Zkoušel jste se seznámit např. na internetovém chatu, nebo přes inzerát. Je jistě mnoho kluků, které hledají i sex na jednu noc a bude to zdarma a třeba to neskončí jen u toho sexu. Každopádně nezapomeňte na kondom!

Petr
Poradna 004